dissabte, 6 de juliol del 2013

Inauguració de l'Exposició del Centenari



El passat diumenge 30 de juny i després de la xerrada del Dr. Vilà, es feu l'acte d'inauguració de l'exposició del Centenari.
L'exposició està dividida en diferents parts. Podem veure, per una banda, en uns panell explicatius l'evolució de la història de Cervià lligada amb l'evolució del propi edifici de l'Ajuntament i les Escoles.
En una sèrie de vitrines es poden veure documents originals de l'època, entre ells el projecte i els plànols originals de Morera i Gatell, les actes de l'Ajuntament on es pot seguir tot el procés de desició de construcció de l'edifici, la distribució dels arbitris extraordinaris per sufragar el pagament de les obres i  llibres, llibretes i fotografies de les diferents èpoques de l'escola.
També s'hi pot veure la reproducció d'una classe antiga amb la taula del professor, de l'alumne, l'estufa, diferent material escolar i diferents mapes i fotografies imposades que es penjaven a les classes.
Una petita mostra dels diferents estris utilitzats pels picapedrers juntament amb la pedra utilitzada.
Diferents banderes d'èpoques passades i unes urnes conservades del període republicà.
Així mateix s'hi mostren els dibuixos i redaccions guanyadores en el premi del Centenari, de la mateixa manera que en una pantalla gegant es mostren diferents imatges de l'època.
L'exposició restarà oberta cada diumenge d'11 a 13 hores fins a la Festa Major de Sant Miquel a la Sala Polivalent de l'edifici de l'Ajuntament.









Xerrada a càrrec del Dr. Frederic Vilà Tornos


El passat dia 30 de juny, el Doctor i Catedràtic d'Història de l'Art per la Univeristat de Lleida Frederic Tornos ens oferí la xerrada L'obra de Francesc de P. Morera i Gatell, arquitecte de l'Ajuntament de Cervià de les Garrigues.
Presentat per Dolors Barrufau, membre de la Comissió, la xerrada en centrà en quatre eixos fonamentals. 
En primer lloc ens feu una repàs breu a la seva biografia inicial, especialment centrada en els anys d'estudi de la carrera d'arquitecte, la compaginació de treball i estudis i els corrents o moviments artístics de l'època que el van influenciar.
Seguidament ens feu un repàs de les seves obres més importants, moltes d'elles conservades encara a Lleida, on durant 35 anys fou l'arquitecte municipal (1906-1941). També es feu esment d'algunes de les seves obres realitzades a Tarragona, d'on ell era originari.
La tercera part de la conferència la centrà en les seves influències més clares i en respondre a la pregunta si Morera i Gatell fou un arquitecte modernista. El conferenciant clarament es posicionà pel no. Definí a Morera com un arquitecte molt versàtil, pràctic, de fàcils o còmodes solucions per resoldre les seves construccions i com d'un primer esperit Modernista es passà a la sobrietat del Noucentisme basat en models més clàssics o classicistes de construcció.
Finalment en la seva última part de l'exposició parlà de l'edifici de l'Ajuntament i Escoles. El definí com un brillantíssim monument a la pedra i elogia la importància i la feina dels picapedrers.
Vilà afirmà que l'arquitecte s'inspirà en el model constructiu modernista de Puig i Cadafalch a l'hora d'idear l'edifici de l'Ajuntament, un model modernista basat en la construcció neomedieval.





El Centenari de l'Ajuntament a Lleida TV

El passat 19 de juny dos membres de la Comissió del Centenari, Gemma Manresa i Josep Rubió, varen visitar el plató del programa Cafeïna de Lleida TV, presentat per Mariví Chacón, on van explicar els antecedents històrics de l'edifici, els actes realitzats fins ara i els que es faran en un futur proper.
Foren 10 minuts d'entrevista divertida, amena i distesa on tembé es va poder presentar tot el material de merxandatge elaborat per l'ocasió. 
En el següent enllaç podreu veure el programa sencer. L'entrevista està ubicada entre els minuts 44 i 55.
http://lleidatelevisio.xiptv.cat/cafeina/capitol/capitol-1443

Seguidament un parell de fotografies per il·lustrar l'entrevista al programa.