dilluns, 17 de juny del 2013

Preparant l'exposició

Falta pocs dies per la inauguració de l'exposició del centenari i la cosa comença a agafar forma. Hem començat a rebre el primer material: llibres, quaderns, titulacions, mapes, regles, esquadres, pupitres i altres estris utilitzats durant els gairebé 75 anys que l'Ajuntament també feu d'escoles.
Esperem que en aquest últims 10 dies que falten per la inauguració encara rebem més material significatiu.
Seguidament podreu observar com s'estava distribuint el material rebut.









dissabte, 15 de juny del 2013

Quan parlen les pedres

Aquest és el títol de l'article d'opinió publicat a la revista comarcal SomGarrigues en el seu número 347, del 7 al 20 de juny del 2013, en relació a la xerrada feta en motiu del centenari per Fèlix Martín el passat 20 d'abril:

No seré jo qui, en aquesta columna d’opinió, presumeixi d’entendre i conèixer de forma minuciosa el treball amb les pedres, tot el ritual del procés, ni molt menys dels qui fan o feien aquesta feina, els picapedrers. Però sí que puc dir ben alt, que formo part de la comunitat de veïns que un dia sí i l’altre també, podem gaudir d’un edifici singular on la veu de la pedra fa 100 anys que ressona. Puc dir ben alt que aquest edifici forma part del meu ADN cervianenc.
Estic parlant de l’edifici centenari de l’actual Ajuntament, que conserva una de les façanes més majestuoses, solemnes i imponents de la comarca i, perquè no dir-ho, de tot Catalunya. Per mi, com a cervianenc i garriguenc, és un orgull. Clar que algú, que no l’ha vist mai, podria pensar que és un al·legat més d’aquell romanticisme històric i artístic, d’aquell que hi viu i, per tant, defensa a ultrança tot allò del seu territori.
Però estic tranquil perquè no soc jo qui ho diu, sinó que ho diu tot un gran mestre artesà, un mestre picapedrer, un entès en la matèria, un treballador a peu d’obra, un dels pocs que en queden d’aquest ofici.
Escoltar-lo sempre és un plaer, una lliçó d’estima a l’ofici, a la matèria primera i a la feina ben feta. Sentir i veure’l com desgrana pedra a pedra tota la façana de l’edifici, et fa sentir el pic i el repic de l’escoda i la buixarda, les eines que donaven forma a aquelles tosques pedres recollides a cops de mall o de pólvora de la pedrera més propera. Una pedra que, malgrat no fos bona (no era ni blanca ni fina), era de qualitat, allò que se’n diu d’integritat física i que es trobava prop de l’obra, cosa que en facilitava el transport i, especialment, estalviava diners.
Aquella col·locació (tal com la pedra ha sortit de la naturalesa, tenint en compte l’ordre de creixement), aquell detall, aquella senyal, tot et trasllada a un món absolutament desconegut però vital en una època determinada de la nostra història. Et fa comprendre perquè l’actual edifici de l’Ajuntament de Cervià és un edifici singular, únic, impactant. Un treball gegantí basat en l’optimització dels rendiments i dels recursos, és a dir, en l’economia de l’esforç
Per això, i gràcies a això, dic que un dia sí i l’altre també puc gaudir d’aquesta construcció centenària.
Moltes gràcies, Fèlix, per fer-nos descobrir tantes i tantes coses amagades darrera una façana tan peculiar, tan espectacular i admirada. Aquella mena de deute personal que tenies amb l’Ajuntament de Cervià i la seva façana, del que et senties presoner, pels que et vam sentir i gaudir en els actes programats del seu centenari, ha quedat totalment rescabalat per la teva tranquil·litat d’esperit.

Josep Rubió Sobrepere

dimarts, 4 de juny del 2013

30 de Juny, propera cita amb els actes del centenari



Ja tenim el cartell que anuncia el proper acte del centenari. El proper diumenge 30 de juny hi haurà a partir de les 12:00 h a la Sala del poble, la xerrada del Dr. Frederic Vilà, professor de la UdL, que impartirà la xerrada que portarà per títol: L'obra de Francesc de P. Morera i Gatell, arquitecte de l'edifici de l'Ajuntament i les Escoles de Cervià.
 Seguidament hi haurà la inauguració de l'exposició del centenari a la Sala Polivalent de l'Ajuntament.







dilluns, 3 de juny del 2013

Discurs inaugural de la Sra. Gemma Manresa, alcaldessa de Cervià

Seguidament podeu llegir el discurs que la Sra. Gemma Manresa, alcaldessa de Cervià de les Garrigues, pronuncià en motiu de l'acte inaugural d'obertura del Centenari:



El fet de ser l’alcaldessa de Cervià fa que experimenti la responsabilitat del càrrec i alhora el goig de formar part de l’enfilall de noms dels que, durant cent anys, han pres possessió de l'alcaldia.

Així doncs, sento amb emoció tot el llegat, el treball i l'esforç, entre neguits i esperances, d'aquells qui m'han precedit. El seu record ens estimula a mi, als regidors i a tot el poble a vèncer les dificultats i a mirar enllà. Un símbol tangible d’aquest esperit és aquest edifici que ni les guerres, ni les penúries econòmiques o d’altra mena no han pogut destruir; i ara, aquestes pedres centenàries, dretes i ben posades, són també l'expressió d'un poble viu que s'aixeca ferm per reivindicar amb un compromís fidel i constant el nostre dret a ser i a viure com a poble d'una Catalunya lliure i alliberada.

El 5 de març de 2004 l'Ajuntament de Cervià inicià l'expedient per declarar Bé d'Interès Cultural Local l'edifici consistorial, i el 24 de febrer de 2005 el ple del Consell Comarcal acordà declarar-lo edifici d'interès local cultural.

La comissió que ha treballat perquè això fos possible ha estat formada per: l'Enric Gorgues, la Teresina Rubió, el Josep M. Rué, la Dolors Barrufau, el Miquel Germà, la Maria Martí, el Josep Rubió, la Rosa M. Rué i el Josep M. Moragues.

Des de l'Ajuntament volem agrair a la comissió la seva disposició i entrega per fer que aquest any del centenari perduri en la memòria de tots.

Volem donar també les gràcies a la Júlia Belinchon Gasol pel disseny del logo del centenari; a la Clara Cortés Xarrié per la seva aportació en el disseny del programa i del cartell; al Josep M. Rué per la magnífica fotografia de la façana de l'edifici, que serà la imatge del cartell oficial dels actes del centenari.

Agraïm a totes les entitats del poble la seva col·laboració en els diferents actes.

Gràcies també a la Diputació, a l'Institut d'Estudis Ilerdencs, al Consell Comarcal i a “la Caixa” per la seva aportació.

Desitgem que les propostes que us oferim us animin a viure intensament aquesta celebració.

Afegiu els vostres comentaris

A totes i tots els lectors d'aquest blog us animem a escriure sobre el que creieu més oportú en relació al mateix blog, en relació a totes les notícies que s'hi comuniquen o quelcom referent als actes del Centenari
De moment ja tenim dos comentaris. Per fer-lo gran, necessitem la vostra participació!!
Us hi esperem amb molt de gust.

S'apropa l'Exposició del Centenari ...

A finals del mes de juny (concretament el diumenge 30) es realitzarà la inauguració de l'exposició del Centenari amb la idea de poder reflectir de la forma més precisa possible la història de l'edifici, ja sigui en la seva funció d'institució governamental i administrativa, com dels anys que també actuà com a escoles.

Encara sou a temps d'aportar-hi qualsevol cosa que creieu que pugui ser interessant per aquesta, ja sigui antics llibres de text, llibretes, dibuixos, fotografies ...

Esperem la vostra col·laboració!!!